Kiedy większość ludzi słyszy słowo "koka", kojarzy je z niebezpiecznym narkotykiem, kokainą. W rzeczywistości ta wielozadaniowa roślina lecznicza była używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej przez tysiące lat, zanim pomysł przerobienia jej na nielegalny narkotyk został nawet wymyślony. Żucie lub spożywanie w postaci naparu liści koki zapewnia imponującą liczbę wymiernych korzyści zdrowotnych. Oto nasza lista sześciu najważniejszych z nich:

Długotrwały wzrost energii
Jest to najważniejszy powód, dla którego liście koki stały się tak istotnym elementem kultury andyjskiej. Przed procesem industrializacji ciężka praca wypełniająca całe dnie była normą. Dzięki liściom koki pracownicy mogli pracować dłużej i wydajniej, ponieważ działają one, jak współczesne energetyki. Obecnie w dalszym ciągu koka cieszy się popularnością wśród przedstawicieli takich zawodów, jak górnicy, czy kierowcy autobusów. Mogą oni sprostać długotrwałemu wysiłkowi i spadkom energii bez konieczności spożywania kofeiny, mającej negatywny wpływ na zdrowie.

Zmniejszenie apetytu
Sam proces żucia powoduje, że poczucie głodu zmniejsza się. Ma to ogromne znaczenie dla pracowników Ameryki Południowej, pochodzących z biedniejszych warstw społecznych, którzy często nie mają czasu ani pieniędzy na zjedzenie trzech solidnych posiłków dziennie. Koka pozwala im kontynuować pracę bez ciągłego rozpraszania przez pusty żołądek. Co ciekawe, może być również stosowana, jako skuteczna pomoc dietetyczna, aby zniechęcić przed przejadaniem osoby z nadwagą lub cierpiące na otyłość.

Środek przeciwbólowy
Spożywanie liści koki powoduje usuwanie drętwienia, bólu i dyskomfortu. Chociaż nie jest to wyjątkowo silny środek przeciwbólowy, zapewnia wystarczającą ulgę, aby umożliwić robotnikom kontynuowanie ich ciężkiej pracy. Liście koki z pewnością były bardzo pomocne w przypadku Inków, którzy zajmowali się budową Machu Picchu. Wyobraźmy sobie wtaczanie ogromnych głazów na sam szczyt budowli. Wysiłek musiał być ogromny.

Lekarstwo na chorobę wysokościową
Liść koki jest fantastyczny, jeśli chodzi o zmniejszaniu niepożądanych objawów choroby wysokościowej, która bywa niezwykle uciążliwa. Żucie liści koki powoduje zahamowanie nudności, duszności, bezsenności, utraty apetytu, zmęczenia i bólu głowy. To naturalne lekarstwo było używane przez mieszkańców Andów od tysiącleci i jest tak powszechnie znane, że praktycznie wszystkie hotele w dużych miastach w Andach dostarczają go swoim gościom w pakiecie. Musimy pamiętać, że wiele andyjskich miast położonych jest na ogromnych wysokościach. Choroba wysokościowa dopada niemal każdego turystę w mniejszym lub większym stopniu. Bywa tak nieprzyjemna, że trudno mówić o wychodzeniu z hotelu, a korzystaniu z atrakcji nie wspominając.

Źródło składników odżywczych
Liść koki ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jest źródłem niezbędnych minerałów takich, jak wapń, magnez i fosfor, masy witamin (A, B1, B2, B6, C i E) oraz ważnych składników odżywczych takich, jak błonnik i białko. Codzienne spożycie koki jest doskonałą naturalną alternatywą dla przyjmowania suplementów diety.

Kłopoty żołądkowe
Gorący kubek herbaty koki jest świetnym sposobem na złagodzenie bólu i nudności, które towarzyszą rozstrojonemu żołądkowi. Jest to przydatne podczas podróży przez Andy, gdzie higiena żywności może nie spełniać naszych europejskich standardów. Chociaż herbatka z koki zapewnia zauważalną ulgę, nadal ważne jest, aby być dobrze nawodnionym i zwrócić się o pomoc lekarską, jeśli problemy będą się utrzymywać.

Tradycyjna medycyna andyjska przypisuje liściom koki właściwości lecznicze i skuteczne leczenie wielu innych dolegliwości, w tym wrzodów i problemów trawiennych. Mówi się nawet, że roślina ta jest afrodyzjakiem i zwiększa długość życia. Przy tak różnorodnych możliwościach zastosowań medycznych trudno się dziwić, że liście koki zostały uznany za święte przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Niestety, ze względu na ogromne ryzyko przekształcenia ich w kokainę, liście koki są nielegalne wszędzie poza Andami. Ale, gdy planujemy wycieczkę do tej części świata, powinniśmy wypróbować dobroczynne właściwości tej rośliny, jeżeli zajdzie taka potrzeba.